Ölçme ve Değerlendirme Yöntemi;
- Yeterliliğin elde edilmesi ve İş ve Meslek Danışmanı - Seviye 6 Sertifikası alabilmek için adayların A1,A2 ve A3) birimleri için yapılacak sınavların tümünden başarılı olması gerekmektedir.
- Sınavlar, İş ve Meslek Danışmanı - Seviye 6 Ulusal Yeterliliği ( 11UY0017-6 ) ile belirlenmiş olan öğrenme çıktıları/başarım ölçütlerini değerlendirecek soru ve yöntemlerle, teorik sınav ( A1/T1,A2/T1,A3/T1) ve performansa dayalı sınav (A2/P1,A3/P1 ve A3/P2) şeklinde 2 aşamalı olarak gerçekleştirilir.
Anketör (Seviye 4) mesleğinde yapılacak ölçme ve değerlendirmede, sınav ve belgelendirme için başvuran adayın mesleki yeterliliğini belgeleyebilmesi için T1 teorik (yazılı) ve P1 uygulama (performans) sınavlarından bu birimin ölçme değerlendirme bölümünde belirtilen ölçütlere göre başarılı olması gerekir. Birim için öngörülen sınavların geçerlilik süresi sınavın başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Birimin elde edilebilmesi için başarılan sınav tarihleri arasındaki süre farkı iki yılı geçemez.
- Birim için öngörülen sınavların geçerlilik süresi sınavın başarıldığı tarihten itibaren 1 yıldır. Birimin elde edilebilmesi için başarılan sınav tarihleri arasındaki süre farkı bir (1) yılı geçemez. Birimin elde edilebilmesi için adayların birimde tanımlanan tüm sınavlardan başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren iki (2) yıldır
- Teorik sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde doğru cevapların sayısı göz önünde tutulacak ve yanlış cevaplar değerlendirmede dikkate alınmayacaktır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Yeterliliği Dahilinde Teorik ve Uygulama Sınavlarında Ölçme Değerlendirme Hakkındaki bilgi aşağıdaki gibidir.
A1/T1 İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite ve Çevre Koruma
Bilgiler (B.G.)
BG.1 Tanımlanan tehlike ve risk durumlarına karşı alması gereken önlemleri listeler
BG.2 İlk yardım ve acil müdahale araçlarını nasıl kullanacağını tarif eder.
BG.3 Masa başında beden sağlığını koruyacak şekilde oturma kurallarını (oturma şekli, süresi ve mola verme aralıklarını ve güvenli çalışma sürelerini) açıklar.
BG.4 Çalışmalarda kullanılan araç ve gereçleri güvenlik talimatlarına uygun olarak nasıl kullanacağını belirtir.
BG.5 Yapılan işin gereklerine uygun olarak alınması gereken çevre koruma yöntemlerini ana hatlarıyla belirtir.
BG.6 Sarf malzemelerinin verimli ve tasarruflu kullanılması için alınması gereken önlemleri sıralar.
BG.7 Yürüteceği iş sürecinin kalite güvencesi için yapılması gerekenleri açıklar.
A2 Temel İletişim ve Genel Bilişim Teknolojileri Bilgisi
A2/T1 Bilgiler (B.G.)
BG.1 Cevaplayıcı ile yapılacak görüşmelerde sözel ve beden diline ilişkin davranışlarının (kurumsal temsil, tarafsızlık, karşı tarafın güvenini kazanma, herkesi olduğu gibi kabul etme, kişisel bakıma özen gösterme, cevaplayıcıya olan duruş ve davranış mesafesi, ikna kabiliyeti, soğukkanlı ve sakin olma, nazik, saygılı ve hoşgörülü olma, düzgün ve anlaşılır konuşma vb.) nasıl olması gerektiğini açıklar.
BG.2 İletişim tekniklerini (ilk izlenim, beden dili, göz teması, gözlem ve algılama becerisi, empati kurma, etkin dinleyici olma, düzgün ve anlaşılır konuşma, ikna kabiliyeti, ifade becerisi vb.) nasıl etkili ve etkin uygulayacağını açıklar.
A2/P1 Beceri ve Yetkinlikler (B.Y.)
(*) Başarılması Zorunlu Kritik Adımlardır.
BY.1 Klavyeyi etkin kullanır.
BY.2 Bilgisayarın çevre birimlerini (yazıcı, tarayıcı vb.) temel düzeyde kullanır.
BY.3 Depolama donanımlarından CD, DVD, flash bellek, HDD vb. kullanır.
BY.4 Görüntüleme donanımlarından webcam, fotoğraf makinesi, DVD player, kamera vb. kullanır.
BY.5 Temel bilgisayar yazılımlarını giriş düzeyinde kullanır (*).
BY.6 Elektronik posta ve diğer iletişim yazılımlarını kullanır.
BY.7 Bireysel ve kurumsal temsil becerisi gösterir (*).
BY.8 Çalışmanın amacını, kim tarafından yürütüldüğünü, kapsamını ve yöntemini doğru ve açık şekilde ifade eder.
BY.9 Cevaplayıcıyı araştırmaya katılmaya ikna eder.
BY.10 Düzgün, akıcı ve anlaşılır konuşur (*).
BY.11 Bulunduğu ortamda gözlem ve algılama becerisini kullanır (*).
BY.12 Cevaplayıcıya olan duruş mesafesini ayarlar.
BY.13 Görüşme sırasında meydana gelebilecek herhangi aksi bir durumda soğukkanlı ve sakin davranır. BY.14 İletişimde bulunduğu kişilere nazik, saygılı ve hoşgörülü davranır.
A3 İş Organizasyonu ve Soru Kağıdı Uygulama
A3/T1 Bilgiler (B.G.)
BG.1 Temel matematik ve temel istatistik bilgilerinin neler olduğunu belirtir.
BG.2 Soru kağıdı, veri derleme yöntemleri (kalem-kağıt, telefonla, bilgisayar destekli vb.), araştırma, sayım, anketör vb. terimleri açıklar.
BG.3 Soru kağıdı uygulayacağı adres listesini nereden alması gerektiğini belirtir.
BG.4 Anket yapacağı alanı/adres listesini, alana çıkmadan önce kontrol etmesi gerektiğini açıklar.
BG.5 Adres listesinin eksik veya hatalı olması durumunda gerekli düzeltmeleri kimden talep etmesi gerektiğini belirtir.
BG.6 Kağıt ortamında yapılan çalışmalarda teslim aldığı soru kağıtlarında eksik/maddi hata olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini açıklar.
BG.7 Kağıt ortamında yapılan çalışmalarda eksik/maddi hatalı soru kağıtları ile ilgili nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ifade eder.
BG.8 Çalışmanın yöntem, kural ve formatına uygun olarak hazırlanmış bilgisayar ve bilgisayar ekipmanı (şarj aleti, yedek batarya vb.) veya benzer amaçlarla kullanılan cihazlar ile bunların çevre birimlerini teslim alma işlemlerini listeler.
BG.9 Kağıt ortamında/elektronik ortamda yapılan çalışmalarda kullanacağı diğer araç, gereç ve ekipmanı (baskül, cetvel, GPS cihazı, flash bellek vb.) kontrol ederek nasıl teslim alması gerektiğini açıklar.
BG.10 Bilgisayara ve benzeri cihazlara yüklenmiş olan uygulama programının düzgün çalışıp çalışmadığını nasıl kontrol edeceğini açıklar
BG.11 Uygulama programları ile ilgili meydana gelebilecek sorunlarda yapması gerekenleri listeler.
BG.12 Saha çalışmasını etkin ve verimli yürütebilmek için gerektiğinde destekleyici kaynakları (harita, liste, GPS cihazı vb.) kullanarak kontrolör/süpervizör ve diğer anketörler ile birlikte saha organizasyonunu nasıl yapacağını ifade eder
BG.13 Çalışmanın yöntem, kural ve formatına uygun olarak cevaplayıcıya nasıl ulaşacağını ve kendini nasıl tanıtacağını belirtir.
BG.14 Ulaşamadığı cevaplayıcıların olması durumunda, kendisine verilen talimatlara göre belirli aralıklarda ve sayıda ziyaret gerçekleştirmesi/iletişimde bulunması gerektiğini açıklar.
BG.15 Cevaplayıcının cevap vermeyi reddetmesi durumunda ne yapması gerektiğini izah eder.
BG.16 Cevaplayıcının cevap vermeyi kabul ettiği fakat müsait olmadığı durumlarda, ne yapması gerektiğini açıklar.
BG.17 Çalışma sırasında cevaplayıcının çevredeki kişilerden etkilenmemesi için alması gereken önlemleri sıralar.
BG.18 Çalışmanın amacı, kapsamı ve cevaplayıcının ne kadar zamanını alacağı konusunda bilgi vermesi gerektiğini belirtir.
BG.19 Cevaplayıcıya, vereceği bilgilerin gizlilik ilkeleri çerçevesinde güvence altında olacağını (başkaları ile paylaşılmayacağını) bildirmesi gerektiğini ifade eder.
BG.20 Soruları uygun ve anlaşılabilir bir ses tonuyla okuması ve görüşme yapılan kişinin soruyu anladığından emin olması gerektiğini açıklar.
BG.21 Cevaplayıcı için açık olmayan sorularda yönlendirme yapmadan ek açıklama yapması gerektiğini belirtir.
BG.22 Cevaplayıcıdan aldığı bilgileri gözden geçirmesi ve cevaplar arasında belirlediği tutarsızlıkları gidermek üzere, verilen talimatlar doğrultusunda gerektiğinde cevaplayıcıya geri dönmesi gerektiğini açıklar.
BG.23 Kendi kişisel bilgileri (adı, soyadı, imzası vb.) ile soru kağıdının doldurulduğu tarih gibi diğer bilgileri soru kağıdına yazdığından emin olduktan sonra kontrolöre/süpervizöre teslim etmesi gerektiğini belirtir.
BG.24 Verilerin güvenliğini sağlamak amacıyla gerektiğinde bir yedeğini alması ve/veya verilerin zamanında transferini gerçekleştirmesi gerektiğini açıklar.
BG.25 Çalışmanın bitiminde üzerinde zimmetli bulunan araç ve gereçleri ilgili birime teslim edeceğini ifade eder.
BG.26 Gölge (gizli) müşteri projelerinde yaptığı gözlem sonucunu, gözlem noktasını terk ettikten hemen sonra, forma doldurması gerektiğini açıklar.
A2/P1 Beceri ve Yetkinlikler (B.Y.)
(*) Başarılması Zorunlu Kritik Adımlardır.
BY.1 Cevaplayıcıya, anketör kimlik kartını göstererek kendisini tanıtır (*).
BY.2 Ziyaret ettiği adreste, soru kağıdını uygulayacağı doğru cevaplayıcıyı çalışmanın yöntem, kural ve formatına uygun olarak belirler.
BY.3 Çalışma sırasında cevaplayıcının çevredeki kişilerden etkilenmemesi için gerekli önlemleri alır.
BY.4 Cevaplayıcıya çalışmanın amacını, kapsamını ve cevaplayıcının ne kadar zamanını alacağı konusunda bilgi verir (*).
BY.5 Cevaplayıcıya, vereceği bilgilerin gizlilik ilkeleri çerçevesinde başkaları ile paylaşılmayacağını ve güvence altında olacağını belirtir.
BY.6 Çalışmanın yöntem, kural ve formatına uygun olarak gerekli materyalleri (kart seti, saha talimatnamesi, kota, ürün, görsel materyal vs.) olması gereken yerlerde kullanır.
BY.7 Çalışmalardaki soruları uygun bir ses tonuyla ve anlaşılabilir şekilde olduğu gibi okur ve görüşme yapılan kişinin soruyu anladığından emin olur
BY.8 Cevaplayıcı için açık olmayan sorularda yönlendirme yapmadan ek açıklama yapar (*).
BY.9 Kağıt ortamında yapılan çalışmalarda soru kağıdını düzgün (okunaklı) el yazısı ile doldurur (*).
BY.10 Cevapları soru kağıdı/bilgisayar vb. ortamlara açık ifadelerle yazar/kaydeder (*).
BY.11 Cevaplar arasında belirlediği tutarsızlıkları gidermek üzere, verilen talimatlar doğrultusunda gerektiğinde cevaplayıcıya geri döner.
BY.12 Çalışmanın yöntem, kural ve formatına uygun olarak soru kağıdını doğru ve eksiksiz doldurur (*).
BY.13 Cevaplayıcıdan aldığı bilgileri son defa gözden geçirerek bilgilerin doğru ve tam olduğundan emin olduktan sonra cevaplayıcıya işbirliği ve desteğinden dolayı teşekkür ederek ayrılır (*).
BY.14 Kendi kişisel bilgileri (adı, soyadı, imzası vb.) ile soru kağıdının doldurulduğu tarih gibi diğer bilgileri soru kağıdına yazdığından emin olduktan sonra kontrolöre/süpervizöre teslim eder (*).
BY.15 Verilerin güvenliğini sağlamak amacıyla gerektiğinde bir yedeğini alır ve/veya verilerin zamanında transferini gerçekleştirir
BY.16 Çalışmanın bitiminde üzerinde zimmetli bulunan araç ve gereçleri ilgili birime teslim eder
BY.17 Gölge (gizli) müşteri projelerinde yaptığı gözlem sonucunu, gözlem noktasını terk ettikten hemen sonra, forma doldurur.
|